European Progressive Forum
  • Turn Left
  • Get Involved
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ΖΙΖΕΚ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ
  • ΜΟΥΦ: ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Πιερ Μοσκοβισί: Τέλος τα μνημόνια στην Ελλάδα

Picture

Συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, στον Δημήτρη Ραπίδη, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ. 

Πώς εξηγείτε την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια;

Πρώτα απ 'όλα, τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν κερδίσει κάθε μάχη που έπρεπε να κερδηθεί στην ΕΕ. Μάλιστα, έχασαν τη μεγαλύτερη μάχη του 2017, τις γαλλικές εκλογές, στις οποίες η Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε ολοκληρωτικά.

Παρ'όλα αυτά, η απειλή που θέτουν τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα είναι πραγματική και δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης. Στη Γερμανία, το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Βουλή από τη δεκαετία του 1950. Στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας κατέχει βασικές θέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού. Στις πρόσφατες εκλογές της Ιταλίας, περισσότερο από το ένα πέμπτο των ψήφων πήγε στη Λέγκα και στους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας. Και είδαμε όλοι τη συντριπτική νίκη του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία αυτόν τον μήνα.

Τι υπάρχει πίσω από αυτή την πολιτική τάση; Είμαι πεπεισμένος ότι εάν ένα μέρος των Ευρωπαίων πολιτών έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη, είναι λιγότερο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που εφαρμόσαμε και περισσότερο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Τα λαϊκά κόμματα ευδοκιμούν μέσα στην οικονομική ανασφάλεια που είναι η μόνιμη κληρονομιά της κρίσης και στις αποκλίσεις που παραμένουν πολύ έντονες στην ευρωζώνη. Γι'αυτό πρέπει να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση της ανισότητας και να διασφαλίσουμε ότι η σημερινή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ωφελεί και τις πλέον περιθωριοποιημένες κοινότητές μας.

Θα ξεπεράσουμε αυτό το κύμα λαϊκισμού στην ΕΕ μόνο μέσω ισχυρών ενεργειών και καθοριστικών αποτελεσμάτων. Έχουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας μας. Ας αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να πείσουμε όλους τους πολίτες μας για τα οφέλη και τη δυναμική της ΕΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Υπάρχει συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με πιθανές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κατά τη γνώμη σας, ποιες προτάσεις μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και να βοηθήσουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει μια μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση;

Αναφέρατε δύο συγκεκριμένα ζητήματα: την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του.

Η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής είναι μια παγκόσμια πρόκληση και καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Πρώτα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος της ΕΕ, εργάστηκα σκληρά για να διασφαλίσω τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη G20 για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους. Και στην ΕΕ, παρά την ανάγκη να συνεργαστούμε με τον κανόνα της ομοφωνίας για τα θέματα αυτά, επιτύχαμε ένα τεράστιο επίτευγμα τα τελευταία χρόνια: τον τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις, τους νέους κανόνες διαφάνειας για τους φορολογικούς διαμεσολαβητές και φυσικά τον πρώτο κατάλογο των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ. Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και σκοπεύω να συνεχίσω να πιέζω τα κράτη-μέλη μας να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.

Δύο προτάσεις είναι καίριες για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, πιο ανταγωνιστικού εταιρικού φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη. Πρώτον, η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών θα κλείσει πολλά "παράθυρα" για τη μεταφορά των κερδών και θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν πέρα ​​από τα σύνορα στην ενιαία αγορά. Δεύτερον, η πρότασή μας για δίκαιη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας που αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των συχνά τεράστιων κερδών που πραγματοποιούν οι "ψηφιακοί γίγαντες" στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, επί του παρόντος οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην καθιέρωση ενός κοινού, ανοιχτού συστήματος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που εντόπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης ως τους πλέον ώριμους για συμφωνία. Όμως, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αποκλίνουμε από τις άλλες προτεραιότητες: να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική, και να καταπολεμήσουμε τις αποκλίσεις εντός της ευρωζώνης μέσω μιας λειτουργικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Το "παράθυρο ευκαιρίας" που έχουμε μπροστά μας για να λάβουμε μια αξιόπιστη σειρά αποφάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι όλο και στενότερο. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όχι περισσότερο από αυτό. Επομένως, πρέπει τώρα να επιταχύνουμε το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η Ελλάδα έκανε θετικά βήματα για να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από οκτώ χρόνια υπό σκληρή δημοσιονομική επιτροπεία και τρία προγράμματα διάσωσης. Βρισκόμενη ένα βήμα πριν την τελική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015.

Έχω εργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας έχουν καθοριστική σημασία για να προωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός, κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες τώρα αποδίδουν.

Οι επόμενοι μήνες αποτελούν το τελευταίο μέρος της εποχής των μνημονίων, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010.  Έχει απομείνει μόνο μία τελική αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα γίνει εξίσου ομαλά όπως η τρίτη αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση ότι το καλό εποικοδομητικό κλίμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες θα διατηρηθεί από όλους τους εταίρους.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον «μνημόνια»  και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας.

Οι επιλογές του εκλογικού σώματος σε πολλά κράτη-μέλη δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και κεντροαριστερά κόμματα χάνουν έδαφος. Είδαμε τι συνέβη στη Γαλλία και στη Γερμανία, μεταξύ άλλων κρατών-μελών. Αντίθετα, βλέπουμε την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία να αποδίδει καλά, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία. Πώς ερμηνεύονται αυτά τα διαφορετικά και αντιθετικά εν πολλοίς παραδείγματα;

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα σοσιαλιστικά και τα κεντροαριστερά κόμματα έχουν υποστεί σκληρές εκλογικές ήττες τα τελευταία χρόνια: στην Ισπανία το 2016, στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία το περασμένο έτος, και πιο πρόσφατα στην Ιταλία. Και ναι, πολλοί από τους ψηφοφόρους μας έχουν μεταφέρει την υποστήριξή τους σε ευρωσκεπτικιστικά και άλλα λαϊκιστικά κινήματα διαφόρων αποχρώσεων. Αλλά ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη δεν είναι νεκρός! Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα μας δίνει την απόδειξη ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να προωθήσει σοσιαλιστικές αξίες και αρχές, να καταπολεμήσει την ανισότητα και να εργαστεί για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και μειώνει το έλλειμμα.

Μπορούμε να νικήσουμε τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές - δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Μετά από τόσα χρόνια χαμένου εδάφους, οι προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 είναι μια ευκαιρία για να ανθίσει ξανά ο σοσιαλισμός. Αυτό όμως απαιτεί από όλους τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν μια θετική ατζέντα βασισμένη στις βασικές μας αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και κυρίως της ισότητας.


Τι είναι το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ;
To Eυρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαλόγου, ενημέρωσης, πολιτικής ανάλυσης και δράσεων, με επίκεντρο την αριστερή και προοδευτική ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Συμβάλλει επίσης στο έργο και στις πρωτοβουλίες της "Προοδευτικής Συμμαχίας" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ομάδας δηλαδή ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, καθώς και άλλων προοδευτικών πρωτοβουλιών, όπως τo Φόρουμ της Μασσαλίας, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019.

© European Progressive Forum
​17.4.18

© European Progressive Forum


About

Contact

​
Get Involved

​
​
Ελληνικά


    Stay connected

Subscribe to Newsletter
Picture
Picture

  • Turn Left
  • Get Involved
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ΖΙΖΕΚ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ
  • ΜΟΥΦ: ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ